“Büyük Felaket”in 70’inci yıl dönümü İbn Haldun Üniversitesinde anılıyor

Filistinlilerin İsrail işgal güçleri tarafından topraklarını terk etmeye ve zorunlu göçe tabi tutulmalarının 70’inci yılı, İbn Haldun Üniversitesinde etkinliklerle anılıyor.

İbn Haldun Üniversitesi Sözlü Tarih ve Toplumsal Hafıza Araştırmalar Merkezi Nakba’nın (Büyük Felaket) yıl dönümü nedeniyle, Başakşehir yerleşkesinde dönemi tarihsel süreçlerle anlatan bir fotoğraf sergisi düzenledi.

Sinevizyon gösterisinin de yer aldığı sergide, Aljaazera Haber Kanalı’nın Nakba’ya dair yayınladığı 4 bölümlük belgeselin de gösterimi yapılıyor.

İbn Haldun Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Aras, Sözlü Tarih ve Toplumsal Hafıza Araştırmalar Merkezi olarak hem modern Türkiye tarihinin hem de Müslümanları ilgilendiren önemli olayların anma günlerini düzenlediklerini söyledi.

Doç. Dr. Aras, “Nakba, Filisitin’deki işgal sürecinin başlama tarihi. Felaket günü diye de adlandırılan bu olay, her yıl tüm dünyada anılıyor. Filistin’e destek veren STK’lar, üniversitedeki kulüpler, akademik camiada insanlar protesto eylemleri, gösteri ve sergiler düzenliyorlar. Biz de bu olayla ilgili iki günlük program yaptık. Görsel ve işitsel bir sergi açtık. O döneme dair fotoğrafları bulduk belli kaynaklardan. Amacımız İbn Haldun Üniversitesi mensuplarını bu mesele hakkında bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak.” dedi.

İki gün sürecek sergide, Filistinli akademisyen Yrd. Doç. Abdullah Marouf Omar, İsrail Bağımsızlık Bildirgesi’nin ilan edilmesinden sonra Filistin’de yaşanan sürece dair bir konferans verecek.

Filistinliler, 14 Mayıs 1948’de İsrail’in, işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle 15 Mayıs’ı Nakba (Büyük Felaket) olarak anıyor. BM’nin 1950 yılında yayımladığı rapora göre o dönemde, 957 bin Filistinli evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bu rakam o dönem bölgedeki Filistin nüfusunun yarısından fazlasına denk geliyor.