
ramazan.aras@ihu.edu.tr

Prof. Dr. Halil BERKTAY
halil.berktay@ihu.edu.tr
HALİL BERKTAY (d. 1947), tarihçi; Prof. Dr., İbn Haldun Üniversitesi (Mayıs 2017). Daha önce Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi öğretim üyesi (1998-2016); 31 Ocak 2016’dan bu yana emeritus öğretim üyesi. Aynı üniversitede, eski Tarih Programı Koordinatörü; eski Türkiye Çalışmaları Programı Koordinatörü; eski Sabancı Yaz Okulu ve Sabancı-Harvard Yaz Okulu Koordinatörü. Lisans ve Yüksek Lisans : Ekonomi, Yale Üniversitesi (ABD), 1968. Doktora : Tarih, Birmingham Üniversitesi (İngiltere), 1991. Geçmişte Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi asistanlık veya öğretim üyeliklerinde bulundu. Misafir öğretim üyesi olarak, Michigan (Ann Arbor) ve (1997 ile 2007-2008’de toplam iki buçuk yıl) Harvard üniversitelerinde ders verdi. Araştırma alanları: historiyografi (genel ve Türkiye); kapitalizm öncesi ekonomi biçimlerine ilişkin tartışmalar ve feodalizm teorileri; Osmanlı sosyal formasyonunu kavramlaştırma denemeleri; Türk milliyetçiliğinin ve ulusal belleğinin şekillenişi; devrimler ve darbeler; karşılaştırmalı bir perspektif içinde Türk devrimleri; modernitenin ve ulus-devlet inşasının insanî bedelleri; hatırlayış ve unutuş; Balkan tarih müfredatları ve ders kitapları; sosyalizm ve Marksizm tarihi.

Dr. Öğr. Üyesi Hakkı ÖCAL
hakki.ocal@ihu.edu.tr

Dr. Öğr. Üyesi Nursem Keskin Aksay
nursem.aksay@ihu.edu.tr
Nursem Keskin Aksay, “The Discursive Emergence of ‘Islamic Bourgeoisie’ and Middle Class Veiled Muslim Women in Istanbul” başlıklı teziyle, Berlin Yüksek Okulu Müslüman Kültürleri ve Toplulukları, Freie Universitat Siyaset ve Sosyal Bilimler Bölümü’nden doktora derecesini en yüksek dereceyle aldı. Beş yıl boyunca DFG (Alman Araştırma Vakfı) doktora araştırma ödeneği ile ödüllendirildi. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji ve Felsefe bölümlerini derecesini onur derecesi ile tamamladı ve Koç Üniversitesi Yüksek Lisans Programı, Tarih ve Toplumda Karşılaştırmalı Çalışmalar dalında tam burs kazandı. Koç Üniversitesi’nde Sosyoloji, Antropoloji ve Tarih derslerinde öğretim ve araştırma görevlisi olarak çalıştı ve “Moral Guardianism at the Intersection of the Household and the Workplace: Women Factory Workers in Denizli” başlıklı yüksek lisans tezini tamamladı. Doktora araştırması sırasında Freie Üniversitesi, Humboldt Üniversitesi ve Avrupa Üniversitesi Viadrina’da cinsiyet, sınıf, İslam antropolojisi, şehir antropolojisi ve laiklik üzerine dersler verdi. 2015 ve 2016 yıllarında Üsküdar Üniversitesi Sömürge Sonrası Çalışmalar Araştırma Merkezi’nde (PAMER) Araştırma Görevlisi olarak araştırma projelerinin koordinasyonu için çalıştı. Koordinasyonunu yürüttüğü araştırma merkezi, yayınlanan makaleler ve sergilerle “Gündelik Hayatta Sömürge Sonrası İzler” ve “Türkiye ve Avrupa Ülkeleri-Vatandaşlık Kavramları” ile “Mülteci Algısı” araştırma projelerini tamamladı.

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet ÖZAY
mehmet.ozay@ihu.edu.tr
Özay, yüksek lisansını Marmara Üniversitesi Ortadoğu ve İslam Ülkeleri enstitüsünde ve doktora çalışmasını aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Din Sosyolojisi bölümünde tamamladı. 2007-2010 yılları arasında Endonezya Cumhuriyeti Açe Eyaleti’ndeki bazı devlet ve özel üniversitelerde alanıyla ilgili dersler verdi. Bu dönemde, Osmanlı-Açe ilişkileri, Açe tarihi ve sosyolojisi alanlarında çalışmalar yaptı. 2010-2013 yılları arasında Malezya Teknoloji Üniversitesi (UTM) Eğitim Fakültesi’nde araştırmacı öğretim üyesi olarak çalıştı. Araştırmalarını Açe ve Malaya çerçevesinde sömürgecilik tarihi, sömürge sonrası bağımsızlık hareketleri ve Müslüman toplumların sosyolojisi üzerine devam ettirdi. Çalışmalarını çeşitli uluslararası konferanslarda bildirilerle gündeme taşırken, aynı zamanda İngilizce, Türkçe kaleme aldığı makaleleri ulusal, uluslararası yayın organlarında yayınlandı. Osmanlı Devleti ve Modern Türkiye Cumhuriyeti ile Malay dünyası ilişkileri, sömürgecilik etiği, misyonerlik vb. alanlarda çalışmalarına devam etmektedir.